Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Verslag van ons bezoek aan de Pagani fabriek

Woensdagavond, vanaf Eindhoven Airport vertrekken we naar Bologna voor een vierdaagse trip die volledig in het teken staat van auto’s. De volgende ochtend begint de trip gelijk goed met een bezoek aan Pagani. Maar voordat we de Tomtom instellen op San Cesario sul Panaro gaan we vanuit ons hotel in Maranello nog even snel langs de Ferrari fabriek, na enkele minuten wachten komt er een LaFerrari aanrijden volgeplakt met beschermingsmateriaal, een geweldig begin van een trip vol met hoogtepunten, hierover volgt later meer. Helaas kunnen we niet te lang in Maranello blijven omdat de tijd begint te dringen. We zetten de navigatie aan en gaan vol gas richting Pagani.

Rond kwart voor 11 komen we aan bij Pagani, omdat de rit korter duurt dan aangegeven zijn we wat aan de vroege kant. Daarom besluiten we eerst nog even langs de nieuwe locatie van Pagani te rijden, even verderop het industrieterrein. Als we de bocht om komen rijden valt mijn oog gelijk op een zwarte sportwagen die voor de deur staat geparkeerd, bingo de eerste Huayra is gespot. Als we dichterbij komen zie ik dat het hier gaat om een exemplaar voor de Amerikaanse markt, deze zijn te herkennen aan de (lelijke) reflectoren aan de zijkant van de voor- en achterbumper.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

Omdat we niet te laat willen komen voor de tour besluiten we na enkele minuten weer terug te keren naar het hoofdgebouw van Pagani. We bellen aan en een vriendelijke mevrouw genaamd Laura verwelkomt ons vrolijk. Aangezien we nog even moeten wachten op een aantal andere mensen mogen we alvast naar binnen om enkele foto’s te nemen van de Pagani Zonda Cinque Roadster die in de showroom staat geparkeerd. Het gaat hier om exemplaar 1 van 5 en ondanks dat alle 10 de Cinque’s (5 coupe’s en cabrio’s) zijn afgeleverd met de bekende wit, rood, zwarte lak combinatie zijn ze alle 10 toch uniek. Laura verteld ons namelijk dat Horatio Pagani het niets vond dat alle Cinque modellen exact hetzelfde waren en heeft daarom besloten dat iedere klant het interieur zelf mocht samenstellen. De eigenaar van dit exemplaar heeft gekozen voor een volledig zwart interieur met rode stiksels. Overigens zijn diverse Cinque’s inmiddels overgespoten, twee exemplaren in Hong Kong zijn bijvoorbeeld nu oranje en groen.

De Factory Tour
Ondertussen is het 11 uur en tijd om aan de tour te beginnen. Helaas is het nemen van foto’s in de fabriek niet toegestaan. Niet omdat Pagani iets te verbergen heeft, anders zouden ze geen “Factory Tours” meer organiseren. Nee, er mogen geen foto’s meer genomen worden omdat diverse klanten in het verleden hun auto’s in aanbouw op het internet tegen kwamen nog voordat zij hun eigen auto in levende lijven konden zien.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

De tour begint in de hal waar zo’n 10 man continue bezig is met het maken van de carbon onderdelen van de Huayra’s. Dit doet men door meerdere lagen carbon op een mal te plakken, waarna de onderdelen uitharden in de autoclave, een soort van oven die de carbon onderdelen bakt. Het gedeelte waar de passagiers zitten is uitgevoerd met een speciaal soort carbon waar titanium doorheen is gevlochten. Als de onderdelen uit de autoclave komen verlaten ze de Pagani fabriek kortstondig om gespoten te worden, dit doet Pagani overigens niet zelf. Ook voor het interieur, de motor, versnellingsbak en de uitlaten heeft Pagani een aantal vaste toeleveranciers in Europa uitgekozen die de onderdelen naar de specificaties van Pagani produceren.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

De tour vervolgt zich naar de ruimte waar de ovens staan. Bij binnenkomst in deze ruimte valt mijn oog gelijk op de Zonda die op de brug staat. Het gaat hier om het bekende oranje prototype nummer 2, beter bekend als “Nonno” (opa in het Nederlands). De achterkant ligt eraf en diverse onderdelen van de motor liggen naast de auto op de grond. Wat ze met Nonno aan het doen zijn kon of mocht Laura ons niet vertellen, hierover was ze een beetje mysterieus. Ze eindigde haar zin in ieder geval met “maybe something new”. Opvallend is dat Nonno niet meer oranje is, de wrap is eraf gehaald en de originele grijze kleur is weer zichtbaar. De zwarte carbon voorkant is wel gebleven.

Even verderop in de ruimte staat nog een opvallend model, de Huayra prototype 3. Was deze auto eerst nog mat zwart met gouden velgen, nu is deze voorzien van een opvallende groene wrap en zwarte velgen, geheel volgens de smaak van Davide Testi, de testrijder van Pagani. De auto is verder de afgelopen tijd volledig uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd naar de nieuwste specificaties, inclusief het Track Pack, die o.a. is te herkennen aan de carbon front spoiler.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

Nieuwe locatie
Omdat de zaken zo goed gaan bij Pagani en de huidige locatie te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen is er even verderop een stuk grond aangekocht waar tegen het einde van dit jaar de nieuwe fabriek, inclusief showroom/museum zal komen. Momenteel is in het gebouw naast de bouwplaats, wat uiteindelijk ook deel gaat uitmaken van de nieuwe fabriek, de tijdelijke assemblage te vinden waar de Huaya’s geproduceerd worden.

Tot onze grote vreugde mogen we ook deze nieuwe locatie bezoeken. Van buiten ziet dit gebouw er niet heel bijzonder uit, er hangt zelfs geen enkel Pagani logo op de gevel. Maar wie binnentreed ziet al gelijk dat dit geen normaal bedrijfspand is. In een metershoge stellage staan diverse AMG motoren op pallets netjes in het plastic ingepakt. We lopen verder de hoek om en daar is de schatkamer van Pagani, netjes op een rij staan diverse Huayra’s, van enkel een kale monocoque achterin op productieplek nummer 1 tot een Huarya die zo goed als klaar is om afgeleverd te worden op productieplek 6. Op plek 7, de allereerste plek, staat een afgedekte Zonda die klaar is om afgeleverd te worden. Aan de vorm te zien en de bobbel bij de achtervleugel moet dit één van de allerlaatste Zonda 760 RS modellen zijn. Helaas mocht het doek er niet af en was het verder niet te zien welke kleur dit laatste Zonda model heeft.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

Momenteel zijn er een aantal Huayra’s in aanbouw met interessante kleurencombinaties. één van de Huayra’s is volledig uitgevoerd in de bekende rode Pagani kleur, zowel in het interieur als exterieur komt deze kleur terug. Opvallend detail is dat deze auto rechts gestuurd is, en dus waarschijnlijk richting Engeland of Hong Kong zal gaan. Het exemplaar ernaast is uitgevoerd in de kleur Champagne, de grijsachtige kleur met een lichte bruinachtige gloed erin, die je ook zag op één van de introductiemodellen en heeft verder een bruin interieur. Blijkbaar is dit model al eerder de weg op geweest, de voorbumper staat er naast op twee steunen en hier is duidelijk te zien dat één van de carbon montagepunten flinke schade heeft opgelopen. Naast deze Huayra staat een zwart exemplaar waarbij het driehoekige gedeelte van de motorkap aan de voorkant is uitgevoerd in het rood, een combinatie die eerder ook te zien was bij de oranje model Huayra die sinds kort in Hong Kong rondrijdt.

Achterin de hoek staat nog een model waarvan de productie zojuist gestart is. Aan de monocoque is nog niet goed te zien welke bijzondere kleur deze Huayra zal krijgen, maar een voorbumper verraad dit al wel, een donkerbruine kleur met in het midden een streep in een geel / mosterdachtige kleur.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

De zaken gaan goed
Aan de bomvolle productieruimte is goed te zien dat de zaken goed gaan bij Pagani, naast de diverse Huayra’s in productie staan er ook nog 2 Huayra’s die deels bedekt zijn met beschermingstape en dus de laatste checks ondergaan voordat de gelukkige eigenaren hun bolide in ontvangst mogen nemen. één van de modellen is een schitterend mat zwart exemplaar met rode strepen, dit zelfde model zien we later nog de oude locatie verlaten. Het model daarnaast is uitgevoerd in zwart carbon en ook voorzien van rode strepen die in een iets ander patroon gespoten dan het andere model.

Aan de andere kant van de productieruimte staan 2 Zonda Revelution’s klaar om naar hun nieuwe eigenaren te gaan. 1 van de modellen herken ik meteen aan de kleurstelling van zwart carbon met de rood/gele streep, dit is het model die op alle persfoto’s is te bewonderen. Het exemplaar ernaast is grotendeels bedekt met een doek maar bij het kleine onbedekte stuk bodywerk zie direct dat dit exemplaar geen gekleurde streep over de auto heeft en ook de velgen zijn volledig zwart.

Pagani fabriek bezoeken in San Cesario sul Panaro, Italie

ZZoals al eerder gemeld is Pagani momenteel bezig met de productie van de allerlaatste Zonda 760RS, in tegenstelling tot wat sommige denken is de Zonda 760RS geen one-off maar zullen er in totaal 5 stuks gebouwd worden. Meer modellen van de Zonda kunnen er niet gebouwd worden omdat er geen motoren meer beschikbaar zijn en Horacio de Zonda niet verder wilt uitmelken, hij heeft immers altijd gezegd dat het een gelimiteerd model zal worden. Ook de productie van de Huayra zal niet oneindig doorgaan, Laura verteld ons dat er maximaal 125 Huayra’s gebouwd zullen worden, of dit enkel de normale Huayra zal zijn of inclusief de Roadster en de verwachte Huayra S kan ze ons niet vertellen. Wel weet ze dat er momenteel zo’n 34 Huayra’s zijn geproduceerd, nummer 35 tot 39 zijn momenteel in productie. Ook staan er nog zo’n 70 orders open en is men kort geleden ook begonnen met de productie van Huayra’s volgens Amerikaanse specificaties. één van die auto’s, het martzwarte exemplaar met ongespoten carbon onderdelen, konden we eerder al buiten bewonderen.

Pagani fabriek

Tot slot weet ze te melden dat de meeste klanten uit Azië en het Midden Oosten komen. In Europa zijn er vooralsnog slechts enkele Huayra’s verkocht, in Italië zelfs nog geen één, dat heeft overigens een reden verteld Laura ons. Vanwege de economische crisis is men bij de Italiaanse belastingdienst erg streng geworden en zijn ze druk op zoek naar de vele belastingontduikers die Italië rijk is. Iedereen die in een auto rijdt met een aanzienlijk prijskaartje wordt regelmatig aangehouden door politie, belastingdienst en douane met de vraag hoe ze een dergelijke auto kunnen betalen. Hierdoor zijn de verkopen van luxe merken enorm ingezakt binnen Italië.

In een andere ruimte van de nieuwe locatie zien we tot slot nog een blauwe Zonda staan die grotendeels is afgedekt, naast de auto liggen enkele onderdelen van de auto waaronder de voorbumper. Of het hier gaat om een schademodel of een Zonda die een upgrade krijgt is moeilijk te zien, we mogen namelijk niet dichtbij de auto komen. Aan de velgen en vorm te zien gaat het hier om een Zonda C12. Opvallend is ook dat hier nog een kale, ongespoten Zonda carbon monocoque staat die verdacht veel lijkt op de Zonda 760RS, zou er dan toch nog 1 allerlaatste Zonda komen?

Dan is het tijd om de tour af te ronden en gaat ieder weer zijn eigen weg. Wij blijven nog even rondhangen in de omgeving bij Pagani en nadat we wat zijn wezen eten in het dorpje besluiten we nog een laatste keer langs te rijden bij Pagani, tot grote vreugde zien Horatio Pagani op de fiets en Davide Testi in het zwarte exemplaar met rode strepen de fabriek verlaten.

Pagani fabriek

Tags

Boek je excursies en tickets online

Hotel in Maranello boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Gerelateerde artikelen