Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Umberto Panini Collection

Wie interesse heeft in klassieke Maserati’s hoeft niet bij de Maserati fabriek in Modena langs te gaan, Maserati beschikt namelijk niet over een eigen museum. Maar gelukkig is er de De Umberto Panini Collection even buiten Modena. Hier staan in een simpele hal op het platteland, op het erf van een biologische kaasboerderij een schitterende collectie van Maserati bijeen.

De Panini collectie

De collectie is volgens velen de grootste en meest exclusieve collectie Maserati’s ter wereld. Vrijwel alle oude seriemodellen zijn aanwezig in de privé collectie en de collectie is aangevuld met een aantal zeldzame prototypen en historische racewagens waaronder de Maserati 250F, de Maserati 420M Eldorado en de beroemde Maserati Tipo 63, beter bekend als de Maserati Birdcage. De Birdcage is één van de belangrijkste sportauto’s uit de jaren 60. De auto dankt zijn bijnaam “Birdcage” aan de bijzonder manier waarop hij is gebouwd, de auto bestaan uit 200 aparte secties van buizen die samen een sterk geheel vormen.

De auto’s schijnen tot de fabriekscollectie te hebben behoord en kwamen in handen van Alejandro de Tomaso toen hij eigenaar werd van het merk met de drietand. Omdat hij geld nodig had wilde hij in 1997 de collectie overdoen aan Fiat, dat in 1993 Maserati van hem had overgekocht. Fiat had echter geen belangstelling en daarom besloot de Tomaso om de auto’s naar de veilig te brengen om ze op die manier te verkopen.

De Umberto Panini Collection

Maserati-liefhebbers vreesde het ergste en waren bang dat deze unieke collectie uiteen zou vallen. Eén van die bezorgde Maserati-liefhebbers was de steenrijke Umberto Panini die zijn rijkdom heeft vergaard met de bekende voetbalplaatjes van Panini. Umberto Panini sloot een deal met het veilinghuis en met meneer De Tomaso en kocht alle auto’s in één keer. Omdat Umberto Panini geen ruimte had voor alle auto’s besloot hij een schuur te bouwen op het land van zijn boerderij waar hij als hobby Grano Padano kaas maakt. Die hobby is overigens uitgegroeid tot een heus bedrijf en zijn merk Hombre is voor kennis in kaas inmiddels een begrip geworden.

De Panini collectie bevat 23 auto’s van Maserati, daarnaast zijn er nog een aantal hele en halve studiemodellen op de eerste verdieping te vinden. Vrijwel alle modellen zijn in top conditie en verlaten nog regelmatig de schuur om deel te nemen aan nationale en internationale Concours d’Elegance evenementen. Dit is ook te zien aan de vele prijzen en borden die in het privé museum zijn te bewonderen.

Op de bovenverdieping is een grote collectie motoren, scooter en bromfietsen te vinden, waaronder een aantal zeldzame exemplaren. Aan de buitenkant van de schuur zijn tot slot nog een tiental historische tractoren te vinden. Ondanks dat ze onder een afdak staan lijken deze tractoren het langzamerhand van de tijd te verliezen getuige de vele roestige plekken.

CUP Collezione Umberto Panini - Modena

De Panini collectie bezoeken

Bijzonder is dat de collectie gratis is te bezoeken, je dient alleen via de website aan te geven wanneer je de privé collectie wilt bezoeken. Op de bonnefooi langskomen is ook een optie, de hal is namelijk vaak gewoon open. Kijk voor meer informatie over de CUP Collezione Umberto Panini op de website van het museum: www.paninimotormuseum.it.

Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 uur ‘s ochtend tot 12:30 uur en van 15:00 uur tot 18:30 uur. Op zatedag is het museum geopend van 9:00 uur tot 12:30 uur. Op zondag is de Umberto Panini Collection gesloten.

Adresgegevens
CUP Collezione Umberto Panini
Via Corletto Sud, 320
41126 MODENA

Tags

Boek je excursies en tickets online

Hotel in Maranello boeken?

 
Powered bij Booking.com