Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Ferrari fabriek in Maranello

Het kleine dorp Maranello in Noord-Italie is wereldberoemd en dat is allemaal te danken aan Enzo Ferrari die in de jaren 40 besloot om zijn werkplaats in het dorp te vestigen. Tot op de dag van vandaag is de fabriek op deze locatie gevestigd, echter is het formaat van de fabriek wel een stuk groter geworden. Het enige wat nog origineel is aan de fabriek is de historische rode fabriekspoort aan de Via Nazionale Abetone Inferiore straat.

De Ferrari fabriek in Maranello is bijna niet te missen, het complex van Ferrari beslaat namelijk een groot deel van van Italiaanse dorp en vanaf veel wegen valt het enorme complex al snel op. Wie met de auto richting Maranello rijdt en de doorgaande weg SP467 Pedemontana neemt ziet al snel de gele letters van Ferrari in de verte opdoemen. Vooral als het donker is zie je de bekende letters al van een grote afstand.

Ook als je een andere weg pakt is het al snel duidelijk dat je in het dorp van Ferrari bent en zal de fabriekspoort of een ander gebouw van Ferrari al snel opdoemen in de verte. Als je vanuit het centrum van Maranello komt en over de Via Nazionale Abetone Inferiore rijdt zie je in de verte de enorme rode gevel van de oude fabriekspoort verschijnen.

Hoofdingang van de Ferrari fabriek in Maranello

De oude en originele fabriekspoort met de bekende rode kleur is gelegen aan de via Abetone Inferiore nummer 4, tegenover de Ferrari Store, het Planet Hotel en het il Cavallino restaurant. Verwacht bij deze poort geen Ferrari’s, die rijden via andere ingangen de fabriek in en uit. Deze poort is vandaag de dag enkel voor de sier en wordt nog zelden gebruikt, enkel voor grote evenementen. De enige auto’s die je hier naar binnen zult zien rijden is de bus van de Factory tour die te boeken is bij het Museo Ferrari.

De nieuwe hoofdingang van de Ferrari fabriek bevind zich aan de Via Grizzage, deze is snel te herkennen aan de grote gele letters boven de poort en de moderne windtunnel die naast de ingang ligt. Bij deze ingang bevindt zich ook de grote parkeerplaats voor de werknemers. Daarnaast is er nog een zij ingang aan de Via Musso waar de vrachtwagens en overige toeleveranciers inrijden. Hier rijden de test Ferrari’s ook regelmatig de fabriek in of zie je de Ferrari’s binnen de fabriekspoorten de wasstraat, die schuin achter de entree staat, uitrijden op weg naar de stalling.

Ferrari’s spotten rondom de fabriek

De beste plek in Maranello om Ferrari’s te spotten die worden ingereden door de testrijders van de fabriek is op de grote rotonde (klik hier de locatie in google maps) voor de fabriek waar de Via Trebbo straat op uitkomt. De grote rotonde is vrij snel te herkennen aan het enorme zilveren Ferrari paard wat in het midden van de rotonde staat te glimmen. Ook het 4 sterren hotel Maranello Palace is gelegen aan deze rotonde.

Vanaf de rotonde kun je zowel de Ferrari’s zien die vertrekken vanuit een zij-ingang (klik hier voor de Google streetview van de ingang) rechts naast de hoofdingang de Ferrari fabriek verlaten. De hoofdingang van de Ferrari fabriek is te herkennen aan het moderne zilveren gebouw en het gele Ferrari logo erboven. De kleine zij ingang die uitkomt op de rotonde wordt alleen gebruik om de fabriek uit te rijden, de Ferrari’s rijden de fabriek weer in via de oude zij-ingang op de Via Musso straat (klik hier voor Google streetview). De wagens die via deze zij-ingang naar binnen rijden moeten ook over de rotonde met het Ferrari paard rijden waardoor je hier vrijwel iedere 10 minuten een Ferrari voorbij ziet rijden. Ook de Ferrari’s waar je zelf mee kunt rijden komen hier regelmatig voorbij rijden.

Let er wel op dat je niet tijdens de pauze op de rotonde gaat staan omdat veel testrijders tussen 12 uur en 2 uur pauze hebben. In deze uurtjes is het dan ook vrij rustig op de rotonde. Ook de huur Ferrari’s mogen vaak tussen 12 en 2 uur niet rijden in Maranello zelf in verband met het geluidsoverlast.
Laferrari gespot in Maranello

De zij ingang van de Ferrari fabriek

Het grootste gedeelte van de test Ferrari’s komen aan via de brug, richt je ogen daarom vooral op dit punt. Naast de testauto’s komen ook vrijwel alle huur Ferrari’s en lamborghini’s langs dit punt waardoor je in het hoogseizoen niet lang hoeft te wachten voordat je een Ferrari zult spotten.

De oude zij ingang aan de Via Musso wordt sinds enige tijd alleen nog maar gebruikt om de fabriek binnen te rijden, de test Ferrari’s gebruiken een andere poort om de fabriek te verlaten, die hierboven al vermeld is. Als je een uurtje voor de oude zij ingang staat zal je al snel enkele Ferrari’s spotten. Zo heb ik er in een uurtje tijd twee LaFerrari’s, diverse 458’s, F12 Berlinetta’s en 2 California T’s voorbij zien komen. Ook de huur Ferrari’s van Pitlane en Push Start rijden hier veelvuldig voorbij zodat je tijdens het wachten kunt genieten van de soundtrack van de Ferrari V8 en V10’s.

Zijpoort van de Ferrari fabriek in Maranello

De Ferrari fabriek in Italië bezoeken

Wij krijgen veel vragen over de mogelijkheden van een rondleiding in de Ferrari fabriek of het bezoeken van de Ferrari fabriek in Maranello. Helaas is dit voor het normale publiek niet mogelijk. Ferrari opent zijn deuren alleen voor genodigden van het merk. Veelal zijn dit personen van toeleveranciers, media en pers, partners van het merk, bekende personen en eigenaren van Ferrari’s die via hun dealer een bezoek aan de fabriek hebben geregeld.

Maar ondanks dat het bezoeken van de Ferrari fabriek zelf niet mogelijk is, is er toch genoeg te zien in Maranello! Wil je toch graag een sportwagen fabriek van binnen zien? Dan kun je wel terecht bij Lamborghini waar het mogelijk is om tegen betaling op bepaalde dagen in de zomer de fabriek te bezoeken. Ook bij Pagani is het mogelijk om de fabriek te bezoeken.

LaFerrari gespot bij de zij ingang van de Ferrari fabriek in Maranello

Fabrieks- en circuit tour (Ferrari Factory & Track Tour)

Ferrari biedt wel de mogelijkheid om met een bus tegen betaling een tour over het fabrieksterrein en het testcircuit Fiorano te boeken. Om deze tour te kunnen boeken zijn tickets voor het Ferrari Museum in Maranello verplicht.

De kosten van deze fabrieks- en circuittour bedragen 15 euro. Tijdens deze busrit van ongeveer een uur rij je met een speciale bus over het fabrieksterrein en krijg je de kans om van dichtbij de fabriek te bewonderen. Je zult in de zijstraten van de hoofdweg diverse Ferrari’s te zien krijgen van alleen de carrosserie tot aan Ferrari’s die klaar zijn om naar de klanten te gaan. Terwijl je over het terrein rijdt verteld de gids interessante achtergrondinformatie. Na de rit over het fabrieksterrein gaat de bus naar het Fiorano testcircuit en rij je een rondje over het circuit en krijg je de loods waarin de formule 1 wagens staan van dichtbij te zien.

Er zijn twee bustochten per dag, de eerste busrit vertrekt om 12.30 uur vanaf het plein voor het museum en de tweede rit vertrekt om 13.30 uur, ook vanaf het plein voor het Ferrari museum. De speciale busrit over het fabrieksterrein is te boeken via de website van Tiqets of bij de balie van het museum zelf. Wie zeker wilt zijn van en plek doet er goed aan om vooraf via internet te boeken. Tijdens deze tour kom je niet in de fabriek van Ferrari zelf, je rijdt enkel over het terrein van de fabriek. Let erop dat het bezoek aan het museum op dezelfde dag plaats dient te vinden als de busrit. Tijdens de busrit is het niet toegestaan om foto’s of videos te nemen en de bus mag niet worden verlaten.

Tags

Boek je excursies en tickets online

Hotel in Maranello boeken?

 
Powered bij Booking.com